Android Ortam Kurulumu

Android ile ilgili genel bir bilgi verdikten sonra  Android platformunda uygulama geliştirmek isteyenler için ortam kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

Mobil cihaz kavramı son yıllarda bilişim sektöründe hızla gelişmekte. Bu gelişim donanımsal olduğu kadar yazılımsal olarak da ilerlemektedir. Bu yazılımlardan birini de Android oluşturuyor. Android, mobil cihazlar için geliştirilmiş, Linux tabanlı, açık kaynak kodu destekleyen bir işletim sistemi olmasının yanısıra Android işletim sisteminin uygulama katmanı  java diliyle  geliştirilmiştir.

Java platformdan bağımsız nesneye dayalı bir programlama dilidir. Javanın platformdan bağımsız çalışmasını sağlayan yapıyı da java sanal makinesi oluşturuyor. Android uygulamalarımızı geliştirebilmek için java sanal makinesini kurmamız gerekir. Bunun için java sanal makinesini içeren JDK ‘mızı sistemimize kurmalıyız. Javanın işleyişi ve genel yapısı ile ilgili bilgiye Java Programlama Diline Giriş adlı makaleden ulaşabilirsiniz.

Şimdi Android kurulumu için gerekli dosyalarımızı belirtelim..

  1.   JDK (Java Development Kit) (İNDİR)
  2.   Eclipse  (İNDİR)
  3.   Android SDK  (İNDİR)

Gerekli program dosyalarımızı indirdikten sonra kuruluma JDK ile başlıyoruz. JDK kurulumunda extra yapılması gereken bir şey olmadığı için burada anlatmıyorum. JDK kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, indirmiş olduğumuz eclipse klasörünü açıyoruz ve eclipse.exe‘ yi çalıştırıyoruz. Açılan eclipse ekranında bize workspace sorulacak, çalışmalarımızı kaydetmek istediğimiz location’u belirttikten sonra kurulum ve entegrasyonları adım adım inceleyebiliriz.

1)   Android SDK Kurulumu ve Paketlerin Yüklenmesi

İndirmiş olduğumuz Android SDK exe‘ sini çalıştırarak kuruluma başlıyoruz. Android SDK kurulumu da JDK kurulumunda olduğu gibi çok basit bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Kurulum bittikten sonra Android SDK Manager‘ı başlatıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. Burada çalışmak istediğiniz Android API’ lerini seçip yükleyebilirsiniz. Eğer daha sonra farklı bir API üzerinde çalışacak olursanız ihtiyaç duyulan API’yi seçip yükleme yapabilme imkanınız da var. İleriki aşamalarda herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına ben tüm paketleri kurdum. Tüm paketlerin kurulumu biraz uzun bir zaman alıyor (3 saat ile 5 saat arasında, internet hızınıza bağlı olarak kurulum süresinde değişme olabilir 🙂 )

sdk8

2)    Android Entegrasyonu

Android entegrasyonuna yeni yazılım yüklemesiyle başlıyoruz. Eclipse ‘i açtıktan sonra Help-> install new software sekmelerini takip ediyoruz. Açılan  pencereden Add butonuna tıkladıktan sonra  adres kısmına  https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ yazıp yazılıma herhangi bir isim vererek yüklememize devam ediyoruz.

yeniyazilim

Daha sonra ekrana gelen paketlerin tümünü seçip next butonuna basıyoruz. Ekran görüntüsü aşağıda belirtildiği gibidir.

andro2ı

3) Eclipse’e Android SDK Klasörleri Yerinin Belirtilmesi

Bu adım için eclipse arayüzünde Window->Preferences yolunu izledikten sonra karşımıza gelecek pencerenin sol kısmında Android sekmesi yer alacaktır. Buraya tıklıyoruz ve SDK Location kısmına Android SDK klasörlerimizin bulunduğu yeri gösteriyoruz. Ardından OK butonuna basarak işlemimizi tamamlıyoruz. (Android SDK klasörünün, eclipse klasörünün altında olmasına dikkat edin daha sonra hata ile karşılaşılabiliyor.)

sdkSon

4)   Android SDK Paketlerinin Eclipse’ e Yüklenmesi

Bir sonraki adım ise Android SDK üzerine kurduğumuz paketleri eclipse üzerinde kullanabilmemizi sağlayacak. Bunun için Window->Android  SDK  and  Manager yolunu izledikten sonra  ekrana gelen pencerenin sol kısmında bulunan Available packages sekmesini tıklıyoruz. Ekranın sağına gelen paketlerin tümünü seçtikten sonra Install Selected butonuna tıklıyoruz. (Bu adım eclipse’ nin eski versiyonları için geçerlidir. Yeni  versiyonlarında  Window sekmesinin altında Android SDK and Manager sekmesi yerini Android SDK manager ve Android Virtual Device Manager olarak iki ayrı bölüme ayırarak almış. Yeni versiyonlar için bu son adımı geçebilirsiniz. )

5) Emülatör Kurulumu

Son adım olarak projelerini emülatör üzerinde çalıştırıp test etmek isteyenler için sanal cihaz kurulumunu anlatacağım. Bunun için eclipse’ de Window-> Android SDK and AVD Manager yolunu izliyoruz. Yeni sürümlerinde ise Window -> Android Virtual Device Manager yolunu izlememiz yeterli olacak. Karşımıza gelecek pencere görüntüsü aşağıdaki gibidir.

sanal1

Daha sonra solda yer alan New butonuna tıklayarak emülatörümüzü çalıştırmak istediğimiz Android güncellemesini seçiyoruz. (Target)  Ardından  Android emülatörümüze bir isim veriyoruz. Bazı arkadaşlarımız tablet ekranda çalışmak isteyecektir. Sanal cihazın türünü Device kısmından seçebilirsiniz. Seçim işlemlerini tamamladıktan sonra OK butonu yardımıyla sanal cihaz oluşturma işlemini sonlanırıyoruz.

sanal3

Android ortam kurulumu sanal cihaz kurulumuyla beraber sonlanıyor. Artık  Android uygulamalarımızı geliştirebiliriz. Bir sonraki yazımda Android projesi yaratma ve dosya hiyerarşisi hakkında bilgi vereceğim.  Herkese iyi kodlamalar…