Android Uygulamaları I : Android Projesi Oluşturma
Bu yazımda Android projesini Eclipse IDE‘si üzerinde oluşturmayı öğrenerek Android programlamaya giriş yapmış olacağız.
Bir önceki yazımda android ortam kurulumunun nasıl gerçekleştirileceğini anlatmıştım. Gerekli uygulama ortamının hazır olduğunu varsayarak proje için kollarımızı sıvayabiliriz.
Yeni bir Android projesi oluşturmak için izlenecek yol şu şekildedir;
- eclipse. exe çalıştırılır ve File -> New -> Other yolu izlenir. Daha sonra Android klasörü altında Android Application Project seçeneğini seçiyoruz ve Next diyoruz.
- Bu kısım oluşturulan uygulamanın ve projenin adını belirlediğimiz, çalışmak istediğimiz Android sürümünü seçtiğimiz kısımdır. Şimdi buradaki alanları inceleyelim.
Application Name : Android uygulamamıza isim verdiğimiz alan
Project Name : Projemizi adlandırdığımız alan.
Package Name : Bir namespace oluşturulur ve mevcut source kodları bu namespace altında yer alır. Kendi şirketinizi yada uygulamanızı temsil eden bir namespace belirleyebilirsiniz. (com.uygulama_ismi )
Minimum Required SDK : Android uygulamamızın çalışacağı minimum SDK’yı belirleriz. Yani uygulamamızın çalışabileceği en düşük Android sürümü seçimini yapıyoruz.
Target SDK : Uygulamanın çalışacağı Android sürümü bu alandan seçilir. Hangi android sürümü için uygulama geliştirmek istiyorsak o sürümün SDK‘ sını seçmeliyiz.
Compile With : Bu kısım projemizi derlerken kullanacağımız Android sürümünü belirler.
Theme : Bu alandan Android uygulamamızın tema seçimini gerçekleştirebiliriz. Seçilen temayı daha sonra değiştirebilme imkanımız da vardır.
- Örnek projemizin ismi FirstApp olacak ve uygulamamız Android’in 4.1 sürümüne göre geliştirilecektir. Next diyerek projemizi oluşturmaya devam ediyoruz. Karşımıza gelen pencere ise activity oluşumu ve proje workspace’i ile ilgilidir. Activity’ler android projelerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.Daha sonra bu yapı ile ilgili bilgi vereceğim. Şimdilik activity’ leri kullanıcı arayüzlerini kontrol etmek için tasarlanmış yapılar olarak bilmemiz yeterli olacaktır. Gelen ekrandaki default değerleri kabul edip Next butonuna tıklıyoruz.
- Uygulamamıza icon seçtiğimiz alana geldik. Burada kendi iconunuzu Browse sekmesi yardımıyla seçebilirsiniz. Ben default iconu tercih ettim. Seçiminizi yaptıktan sonra Next butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz .
- Activity türümüzü belirlediğimiz kısıma geldik. İlk uygulamamız olduğu için şuan spesifik bir activity seçmemize gerek yok. İlerleyen zamanlarda projemizin ihtiyacına uygun activity seçimi yapabiliriz. Şimdi BlankActivity seçeneğini seçip ilerliyoruz.
- Activity seçimini yaptıktan sonra oluşturacak activity‘e ve bu activity’nin kontrol ettiği layout‘a birer isim vermeliyiz. Verilecek activity isminin büyük harfle başlamasına dikkat edelim. Küçük harfle başlayan isimler kabul edilmiyor. Örnek uygulamamız için activity ismini MainActivity olarak belirliyoruz ve Finish diyerek proje oluşumunu sonlandırıyoruz.
Son adımla beraber kodlamaya hazır bir Android projesi oluşturduk=) Activity, Layout, AndroidManifest, ve view‘ler başta olmak üzere Android uygulamalarının yapı taşlarını oluşturan birçok kavram var. Bu kavramların incelenmesini bir sonraki yazıma bırakıyorum =)
Herkese iyi çalışmalar…